söndag 9 september 2007

Besök i Schenzen

Eftersom Kinavisumet hämtades ut i fredags var vi naturligtivs i Kina igår. Kina ligger nämligen inte alls långt bort, då samma tåg som går mellan Universitet och Central också reser till fastlandskina på 20-30 minuter.

Vid gränsen ligger staden Schenzen, som är någon slags speciell ekonomisk zon och erbjuder billig shopping. Jag hade bilden av en liten håla med lite marknadsstånd, men vi möttes av en 10-miljonersstad med skyskrapor. Som den på bilden nedan.


Ni får ursäkta minen jag fick till på fotot.

Vi hann inte se jättemycket av staden, men den kändes som Hong Kong, fast med lite mer yta att röra sig på, färre skyltar med engelska på och sämre engelskakunskaper bland invånarna.

Som tur var hade vi vår finska guide Minna med oss. Hennes kunskaper i mandarin var ovärderliga när vi skulle ta oss runt, beställa mat och pruta ner priserna vid shoppingen. Minna syns litegrann på bilden här till vänster.







Första stoppet gjordes på en galleria, som enligt Lonely Planet skulle vara stadens bästa. Tyvärr upptäckte vi snabbt att priserna inte var CSN-anpassade. Gallerian var alltså som vilken lyxgalleria som helst här i HK och därför tog vi oss till en (bra mycket) mindre exklusiv marknad.

Marknaden var stor, tillhandahöll mycket skit och prutning var givetvis obligatorie. Bland all skit lyckades vi hitta många guldkorn och shoppinghysterin var total för några timmar. Framåt kvällen smakade en 4-kronorsöl mycket bra:


Det gjordes många inköp, några mer nödvändiga än andra. Eller vad sägs om Göteborgarns glasögon med fönsterglas!?


Det var allt för nu gott folk. Imorgon är det uppgång i ottan och studier som vankas!


2 kommentarer:

Anonym sa...

ser ut som herrarna druckit många 4kronors öl..... !! Var har ni "raggat" upp er guide ?
Läckra brillor du Linus, nu ser du studerad ut !!

Anonym sa...

hello gustav!
ser ju ut som ni har det bra.. inte mycket snack om plugg =) kommer lite i skymundan.
kina verkar very coolt! bra val där.
ha det kram mic